Υπερκινητικότητα στα παιδιά και χρωστικές τροφίμων

Περισσότερα από 30  χρόνια πριν, προτάθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος της υπερκινητικότητας που σχετίζεται με τις μαθησιακές δυσκολίες θα μπορούσε να αποδοθεί στις τεχνητές χρωστικές τροφίμων, καθώς επίσης και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν σαλικυλικά οξέα και ζάχαρη. Από τότε, πλήθος επιστημόνων έχουν εξετάσει αυτές τις θεωρίες, αλλά τα στοιχεία παραμένουν αμφιλεγόμενα.

Παρόλο που υπάρχουν διάφορες μελέτες και ανασκοπήσεις, τα γενικά στοιχεία δεν οδηγούν σε συμπεράσματα και είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Δεν υπάρχει καμία οριστική επιστημονική απάντηση για τον ρόλο των τεχνητών χρωστικών ουσιών των τροφίμων στο ΥΣΔΠ (Υπερκινητικό Σύνδρομο με Διάσπαση Προσοχής).

Εντούτοις, για τα άτομα που θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, η παρουσία τους δηλώνεται στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων.. Πολλοί γονείς και μερικοί δάσκαλοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ διατροφής και ΥΣΔΠ – ίσως, εκείνοι που είναι κοντά στα παιδιά να είναι σε θέση να παρατηρήσουν διαιτητικές επιδράσεις, τις οποίες οι κλινικοί επιστήμονες δεν έχουν παρατηρήσει. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να πραγματοποιηθούν σχετικά με την πιθανή αρνητική επίδραση συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών στη συμπεριφορά των παιδιών.

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!