Παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη

Η παχυσαρκία  στην χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Με βάση στοιχεία του European Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI 2021 η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παχυσαρκία ενηλίκων και τρίτη στα παιδιά μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Γυναίκες που είναι παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κύηση αλλά και να γεννήσουν  βρέφη με προδιάθεση για παχυσαρκία και μεταβολικά νοσήματα. Το βάρος της μητέρας, 1-2 μήνες πριν από την  σύλληψη φαίνεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο βάρος του παιδιού.

Καλό είναι η γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική διαδικασία να φροντίσει τη διατροφή και το βάρος της ώστε να έχει ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια της. Το αυξημένο βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη σχετίζεται με ποικίλα θέματα υγείας που μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να προληφθούν  με την κατάλληλη ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

  1. Ορμονικές διαταραχές και προβλήματα υπογονιμότητας

Αν και σαν «παχυσαρκία» ορίζει ο WHO τη σωματική κατάσταση όπου ο δείκτης μάζας σώματος ( BMI ) είναι >30, μελέτες έχουν δείξει ότι το ιδανικό βάρος για επιτυχημένη σύλληψη έχουν γυναίκες με ΒΜΙ μάζας 20-24

  1. Επιπλοκές στην κύηση

 Με βάση τις διεθνείς συστάσεις η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, ώστε η έγκυος να μην αντιμετωπίσει  προβλήματα  όπως:

  • Διαβήτη κύησης (ενημερωθείτε ΕΔΩ )
  • Υπέρταση
  • Προεκλαμψία
  • Υπνική άπνοια
  • Δυσκολία στην κινητικότητα
  • Πρωορότητα ή δυσκολία στον τοκετό
  • Γέννηση μεγαλόσωμου εμβρύου ή  με διαταραχές διάπλασης ή με διάφορα προβλήματα υγείας.
  1. Παιδική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται  με τα προβλήματα βάρους αλλά και μεταβολικά προβλήματα στην παιδική ηλικία. Βρέφη που αναπτύχθηκαν σε ενδομήτριο περιβάλλον υπό την επίδραση  διαβήτη κύησης ή παχυσαρκίας έχουν  αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παιδική παχυσαρκία, υψηλές τιμές σακχάρου, αυξημένη αρτηριακή πίεση και λιπίδια στην παιδική ηλικία.

Η προγεννητική φροντίδα της διατροφής της μητέρας επηρεάζει την υγεία του παιδιού κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της παιδικής ηλικίας, αλλά και μετά την ενηλικίωσή του. Η σωστή διατροφή της μητέρας θα βοηθήσει στην πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά νοσήματα και ορισμένες  μορφές καρκίνου.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με  μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ένα παιδί έχει τρεις φορές παραπάνω πιθανότητες να είναι υπέρβαρο στην ηλικία των 7 ετών αν η μητέρα του ήταν υπέρβαρη  πριν μείνει έγκυος, απ’ ότι αν η μητέρα δεν ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Ο βαθμός επικινδυνότητας για το παιδί αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό  παχυσαρκίας της μητέρας!

Η διασφάλιση μιας ομαλής κύησης αλλά και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει πριν μείνει έγκυος η  γυναίκα. Οι διατροφικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνεχίζονται παράλληλα σωστή άσκηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.

 

 

Dr  Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΙΑΤΡΟ

Στείλτε τις ερωτήσεις σας ΕΔΩ και η γιατρός θα σας απαντήσει άμεσα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!