Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση, όπως φυτά, ορυκτά και σπανιότερα ουσίες ζωικής προέλευσης. Ο τρόπος παρασκευής τους στηρίζεται σε διαδοχικές αραιώσεις και δονήσεις του διαλύματος της αρχικής ουσίας. Να σημειωθεί ότι η παρασκευή και η κυκλοφορία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν σε όλο τον οργανισμό, ενισχύοντας την άμυνά του. Η έλλειψη επικινδυνότητας και παρενεργειών που τα χαρακτηρίζει τα κάνει κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, αλλά και για ιδιαίτερες καταστάσεις ασθενών (π.χ. βρέφη, υπερήλικες, εγκυμοσύνη, γαλουχία).

Χωρίς να πρόκειται για παρενέργεια, μπορεί τις πρώτες ημέρες μιας ομοιοπαθητικής θεραπείας να παρατηρηθεί μικρή επιδείνωση κάποιων συμπτωμάτων του ασθενή. Είναι τελείως ακίνδυνη και συμβαίνει γιατί ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την νόσο. Το γεγονός αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να αποδίδει οποιαδήποτε επιδείνωση πάντα στην ομοιοπαθητική αγωγή.

Όπως και σε κάθε άλλη θεραπεία, έτσι και εδώ η επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό είναι αυτή που θα λύσει τις απορίες.