Διατροφή στον διαβήτη κύησης

Ο Διαβήτης κύησης εμφανίζεται σε μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως όταν  όταν οι απαιτήσεις στην ινσουλίνη αρχίζουν να είναι υψηλές. Οι πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα διαβήτη κύησης είναι μεγαλύτερες όταν υπάρχει μια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  1. Ιστορικό παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη.
  2. Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, ιδίως σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
  3. Προηγούμενη ανεξήγητη διακοπή της εγκυμοσύνης ή ενδομήτριος θάνατος ή γέννηση νεογνού με διαμαρτίες διάπλασης ή βάρους άνω των 4 κιλών.
  4. Βάρος σώματος προ της εγκυμοσύνης μεγαλύτερο από το ιδανικό σωματικό βάρος τουλάχιστο κατά 10%.
  5. Ηλικία άνω των 25 ετών.
  6. Γυναίκα πολύτοκος (περισσότερες από 4 εγκυμοσύνες).
  7. Γυναίκα μέλος εθνικής πληθυσμιακής ομάδας με υψηλά ποσοστά διαβήτη (μαύρη φυλή). Η ύπαρξη διαβήτη της κύησης ελέγχεται στην έγκυο στην 22η-24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ρυθμίζονται διότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα το μωρό, αλλά και τη μητέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία του διαβήτη κύησης έχει ως αποτέλεσμα φυσιολογική έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης ελέγχεται με διαιτητικούς περιορισμούς, με ινσουλίνη, όταν ο ειδικός ιατρός το κρίνει απαραίτητο, και βέβαια με συχνές μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος. Η ινσουλίνη που χρησιμοποιεί η έγκυος, όπως κι αυτή που παράγει η ίδια από το πάγκρεας, δεν περνάει από τον πλακούντα και δεν επηρεάζει το έμβρυο, το οποίο αντιθέτως επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου της μητέρας.

Συνήθως μετά τον τοκετό, όταν οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη μειωθούν, η γλυκόζη αίματος της μητέρας επανέρχεται στα φυσιολογικά και η αγωγή με ινσουλίνη σταματά.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική προκειμένου να βοηθήσει τον έλεγχο γλυκόζης αίματος. Είναι επίσης σημαντικό το έμβρυο να παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Συνίσταται η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων και η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αρκετές φορές ο θεράπων ιατρός συστήνει ελαφρύ περιορισμός των θερμίδων.

Με τα σημερινά δεδομένα απαγορεύεται η λήψη αντιδιαβητικών δισκίων από έγκυες γυναίκες και ο μόνος τρόπος διόρθωσης του σακχάρου είναι η ινσουλίνη. Ο ειδικός ιατρός αποφασίζει για το θεραπευτικό σχήμα.

Οι παρακάτω διατροφικές οδηγίες εξασφαλίζουν μια ομαλή εγκυμοσύνη σε όλες τις γυναίκες, που εμφανίζουν ή όχι διαβήτη κύησης:

  1. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, προσπαθήστε να επιλέγετε από όλα τα χρώματα για να αυξήσετε την βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.
  2. Προτιμήστε άπαχα κρέατα.
  3. Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.
  4. Επιλέξτε όσπρια για τα γεύματα σας.
  5. Επιλέξτε ολικής άλεσης δημητριακά προϊόντα. Επιλέξτε μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης.
  6. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  7. Πίνετε νερό ή φυσικούς χυμούς, αντί για αναψυκτικά.
  8. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, ωμό στο τέλος του μαγειρέματος.
  9. Αποφύγετε γλυκά και προϊόντα junk-food.
  10. Προσοχή στην ποσότητα! Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες, ακόμα και από τα υγιεινά φαγητά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!