Διατροφή στην περίοδο του θηλασμού

Το αγαπημένο μικρό πλασματάκι είναι επιτέλους στην αγκαλιά σας κι εσείς είστε έτοιμη να του προσφέρετε τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού! Οι απορίες είναι σίγουρα πολλές και οι απόψεις των “έμπειρων” μαμάδων σας κατακλύζουν! “Να πίνεις πολύ γάλα, για να κατεβάζεις γάλα…” ή “Να τρως πολλές σούπες”, ή “η μπύρα βοηθά να παράγεται περισσότερο γάλα…”

Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες, που αφορούν στη διατροφή και απαντάμε σ’ αυτές. Κάνοντας σωστή διατροφή, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα προστατεύσετε όχι μόνο το μικρούλι σας, αλλά και τον εαυτό σας. Χαλαρώστε λοιπόν, φροντίστε τον οργανισμό σας και απολαύστε μία από τις πιο τρυφερές περιόδους της ζωής σας: την περίοδο του μητρικού θηλασμού.

  1.  Γιατί είναι σημαντική η διατροφή της μητέρας στην περίοδο του θηλασμού;
    Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά την μητέρα να αναπληρώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που εξαντλήθηκαν στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και να παράγει ικανή ποσότητα μητρικού γάλατος.
  2. Ισχύει το ότι η θηλάζουσα μητέρα πρέπει “να τρώει για δύο”;
    Η παραπάνω ενεργειακή πρόσληψη που χρειάζεται η μητέρα είναι περίπου 500-700 θερμίδες περισσότερες την ημέρα, από αυτές που χρειαζόταν πριν την εγκυμοσύνη. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που είχαν πριν την εγκυμοσύνη πολύ περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, οι οποίες καλό είναι να προσλαμβάνουν λιγότερες.
  3.  Πώς θα χάσω βάρος, αν καταναλώνω περισσότερες θερμίδες ημερησίως;
    Στην φάση του θηλασμού, εκτός από την καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη της μητέρας, χρησιμοποιείται λίπος από τις αποθήκες της θηλάζουσας. Η ενέργεια που καθημερινά καταναλώνεται είναι περισσότερη από αυτή που προσλαμβάνεται. Έτσι η γυναίκα μπορεί να χάσει σταδιακά όλο το επιπλέον βάρος που πήρε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  4. Πρέπει να πίνω πολύ γάλα για να “κατεβάσω” γάλα;
    Το γάλα  είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου που όμως η μητέρα μπορεί να λάβει από διάφορες διατροφικές πηγές. Επίσης η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λακτόζη- του βασικού υδατάνθρακα που υπάρχει στο γάλα- δεν εξαρτάται από το αν στο καθημερινό διαιτολόγιο της μητέρας συμπεριλαμβάνεται το γάλα. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η παραγωγή μητρικού γάλατος δεν εξαρτάται από το αν η μητέρα πίνει ή όχι γάλα.
  5. Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της μητέρας που θηλάζει;
    1. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
    2. Τροφές που παρέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου.
    3. Βιταμίνες και μέταλλα
    4. Άφθονα υγρά, νερό και φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών

  6. Χρειάζεται η θηλάζουσα μητέρα να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα;
    Γενικά η μητέρα που ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, για παράδειγμα μητέρες vegeterian ή vegan, θα χρειαστεί να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων .
  7. Πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές και ουσίες ενώ θηλάζω;
    Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι τροφές που σχηματίζουν αέρια στο έντερο, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα όσπρια δημιουργούν ευερεθιστότητα, διάρροια ή κολικούς στο μωρό. Επίσης τροφές με έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα ενοχλήματα. Έχουν ενοχοποιηθεί για γαστρεντερικά ενοχλήματα στο βρέφος και τροφές με αλλεργιογόνο δράση, όπως το ψάρι, το αγελαδινό γάλα, η σοκολάτα, τα αυγά και τα φιστίκια.
    Αν η μητέρα διαπιστώσει ότι η κατανάλωση των τροφών αυτών έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού της, καλό είναι, σε συνεννόηση με τον προσωπικό της γιατρό, να τις αφαιρέσει από το διαιτολόγιο της.

Και βέβαια, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ΟΧΙ σε καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, γλυκαντικές ουσίες, ναρκωτικά και οινόπνευμα. Οι ουσίες αυτές περνούν στο μητρικό γάλα και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του μωρού σας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΔΩ

 

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!