Κολατσιό: Μια πολύτιμη διατροφική συνήθεια

 Ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, στο σχολείο δηλαδή, ο μικρός μαθητής  πρέπει να φάει κάτι γιατί ο οργανισμός του πραγματικά το χρειάζεται! Ένα παιδί 10 χρονών πρέπει να παίρνει τροφή κάθε 4 περίπου ώρες. Έτσι φορτίζεται με ενέργεια και συνεχίζει με κέφι τις δραστηριότητες του.       

 Ποιό είναι όμως το ιδανικό κολατσιό; Ένα τρόφιμο από την καντίνα του σχολείου ή κάτι που θα φέρει από το σπίτι; Εξαρτάται…      

Από το σπίτι μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα φρούτο, ή ένα τοστ με μαύρο ψωμί, άπαχο ζαμπόν, τυρί ντομάτα, ή αραβική πίτα γεμισμένη με τυρί, ζαμπόν και λαχανικά, ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ.     

 Στα κυλικεία  των σχολείων έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια ο κατάλογος των τροφίμων που προσφέρονται. Καλές επιλογές είναι το τοστ ή σάντουιτς με μαύρο ψωμί, άπαχο τυρί και ζαμπόν χωρίς βούτυρο και χωρίς μαγιονέζα ,το σουσαμένιο κουλούρι, σταφιδόψωμο ή μουστοκούλουρο, τυράκια ή γιαούρτι, αλλά και το αγαπημένο παραδοσιακό παστέλι. Αρκετά κυλικεία έχουν φρούτα, φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη ή φρουτοσαλάτα.    

 Και με τις λιχουδιές τι γίνεται; Αραιά και με μέτρο… Κατανάλωση μιας λιχουδιάς 1-2 φορές την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες, σοκολάτας π.χ., σίγουρα δεν βλάπτει. Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνει σιγά-σιγά το παιδί ποιές τροφές είναι  υγιεινές και να τις επιλέγει στο σχολείο ή στο σπίτι. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους  θα το κρατήσουν δραστήριο και κεφάτο όσο το χρειάζεται!

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!