Διερεύνηση Γυναικείας Γονιμότητας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν η σύγχρονη γυναίκα μετά τα 28 έτη να εντάξει τον Έλεγχο Γονιμότητας στον ετήσιο CheckUp της, στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα υπογονιμότητας, με δεδομένο ότι η σύγχρονη εποχή οδηγεί τα ζευγάρια στην ολοκλήρωση οικογένειας συχνά μετά τα 40έτη

Νέες έρευνες αναδεικνύουν ότι η γυναικεία και η ανδρική γονιμότητα μπορούν να επηρεαστούν από καθημερινές συνήθειες (κάπνισμα, κακή διατροφή κοκ) καθώς και από επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η ακτινοβολία, ατμοσφαιρική ρύπανση κοκ)

Ειδικότερα καλό είναι να  κάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα προληπτικής διερεύνησης γονιμότητας:

  • Γυναίκες μετά τα 28
  • Γυναίκες που είναι στα άμεσα σχέδια τους η απόκτηση ενός μωρού
  • Γυναίκες που έχουν ελεύθερες επαφές για πάνω από 12 μήνες χωρίς να έχει επιτευχθεί σύλληψη
  • Γυναίκες που πρόκειται να ξεκινήσουν πρόγραμμα χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπευτικής αγωγής για χρόνιο νόσημα (πχ σκλήρυνση κατά πλάκας) που έχει δυνητικά πολύ επιβλαβή δράση στα ωάρια

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Εργαστηριακός Έλεγχος

Το πρώτο βήμα στον προληπτικό έλεγχο γονιμότητας είναι η μέτρηση των βασικών ορμονών που σχετίζονται με την λειτουργική φυσιολογία της γυναίκας.

Η πιο βασική ορμόνη είναι η λεγόμενη ΑΜΗ (anti-Mullerian Hormone). H ορμόνη αυτή μας δείχνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα αποθέματα των ωοθηκών την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η ΑΜΗ μπορεί να μετρηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου. Γιατί είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τα ωοθηκικά αποθέματα? Η κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα πολύ συγκεκριμένο απόθεμα ωαρίων, το οποίο χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια της ζωής της.

Όταν το απόθεμα αυτό εξαντληθεί, δεν υπάρχει τρόπος αναγέννησης των ωαρίων. Συνεπώς, το απόθεμα των ωαρίων είναι διαφορετικό για την κάθε γυναίκα, και μειώνεται όπως με την πρόοδο της ηλικίας.

Για να είναι πλήρης ο ορμονολογικός έλεγχος, πρέπει να συνεκτιμηθουν οι ορμόνες FSH, LH & Ε2 την 2η – 5η ημέρα περιόδου.

 

Γυναικολογικός Έλεγχος

Πλήρης γυναικολογικός έλεγχος

(Τεστ ΠΑΠ, Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού, Καλλιέργεια Ενδομητρίου) καθώς και απεικόνιση της μήτρας με τη μέθοδο της Διαγνωστικής Υστεροσκόπησης Ιατρείου (office Hysteroscopy) χωρίς νάρκωση.

Εξειδικευμένος Έλεγχος

Μοριακός Έλεγχος Αερόβιων Βακτήριων/Μυκόπλασμα/Ουρεόπλασμα/Χλαμύδια.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Μηνά Μαστρομηνά Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για τις πολύτιμες πληροφορίες. Περισσότερα για τη διερεύνηση της Γυναικείας Γονιμότητας  μπορείτε να βρείτε  ΕΔΩ

 

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!