Γονιμότητα και Διατροφή

Τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις ζευγαριών που η επάρκεια του οργανισμού τους σε απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία στη διατροφή αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές, για διάστημα 3-4 μηνών από την ημερομηνία επιθυμητής σύλληψης, παρατηρείται αυξημένο οξειδωτικό stress που είναι επιβλαβές για τα κύτταρα συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. 

Με δεδομένο ότι η υγεία του ωαρίου αλλά και του σπέρματος είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική διαδικασία, το υγιές σωματικό βάρος, η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η στοχευμένη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, η αποφυγή έκθεσης σε τοξίνες από το φαγητό και τα ποτά επιδρούν σημαντικά στην ορμονική ισορροπία, τη γονιμότητα αλλά και την ευκολία με την οποία επιτυγχάνεται η φυσιολογική σύλληψη αλλά και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το ωάριο και το σπερματοζωάριο είναι τόσο υγιή όσο ο οργανισμός που τα παράγει και αυτό εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή που κάνει η γυναίκα αλλά και ο άντρας. Με άλλα λόγια, “η γονιμότητα περνά και από το στομάχι” και η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την ικανότητα  σύλληψης.

Καλό είναι εσείς που  βρίσκεστε σε διαδικασία  αναπαραγωγής ή προετοιμάζεστε για Εξωσωματική Γονιμοποίηση, να γνωρίζετε τα παρακάτω, έτσι ώστε να αποκτήσετε έναν ακόμα δυνατό σύμμαχο στην πολύτιμη προσπάθειά σας:

  • Το ιδανικό βάρος για επιτυχημένη σύλληψη έχουν γυναίκες με ΒΜΙ (δείκτη μάζας σώματος) 20-24
  • Καλό είναι κάθε γεύμα να αποτελείται κατά 50% από ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, με δεδομένο ότι έχουν 83% περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά
  • Οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή υγιών κυττάρων
  • Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία
  • Ο καλός ύπνος αυξάνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και βοηθά τα κύτταρα μας να μην γερνούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων 
  •  Η αυξημένη κορτιζόλη σε περιόδους stress αναστέλλει την έκκριση πολύτιμων ορμονών και επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα μας

Το Γεύμα της Γονιμότητας :

  1. Περιέχει καλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιολογικά λαχανικά
  2. Συνοδεύεται με ένα ποτήρι μεταλλικό νερό και όχι με αλκοόλ  
  3. Δεν το ακολουθεί καφές, αλλά φυσικός ανάμεικτος  χυμός εποχής
  4. Δεν το καταναλώνουμε αργά το βράδυ
  5. Το συνοδεύουμε με θετικές σκέψεις και καλή παρέα, που θα μας αποφορτίσουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε ήρεμα και αισιόδοξα!

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!