Κρυολόγημα ή χειμωνιάτικη ίωση

κρυολόγημα η χειμωνιάτικη ίωση

Χειμώνιασε και πολύ συχνά καλούμαστε να λύσουμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας! Η μύτη τρέχει, το κεφάλι πονάει, κρυάδες μας ταλαιπωρούν, ο βήχας αναστατώνει τον ύπνο μας, τα πόδια “κόβονται”, οι μύες πονάνε, έχουμε λίγο πυρετό  κι οι καθημερινές υποχρεώσεις δυστυχώς δεν περιμένουν.. 

” Ίωση είναι , πρέπει να κάνει τον κύκλο της!” , ” Κρυολόγησες, ντύσου ζεστά και πιες τσάι του βουνού με μέλι…”., συμβουλεύουν οι γύρω. 

Τι είναι τελικά ίωση, τι κρυολόγημα και τελικά τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει γρήγορα αυτό που μας συμβαίνει; 

Το ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ και η ΓΡΙΠΠΗ  είναι οι πιο συχνές μορφές λοίμωξης του αναπνευστικού. Προκαλούνται από διαφορετικούς τύπους ιών και δημιουργούν παρόμοια συμπτωματολογία. Το κοινό κρυολόγημα έχει πιο ήπια διαδρομή. Πάνω από 200 είδη ιών ευθύνονται για την πρόκληση του κοινού κρυολογήματος, ενώ υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, ο ιός Α, ο ιός Β και ο ιός C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, ενώ ο τύπος C τις πιο ελαφρές. 

Συμπτωματική αγωγή εφαρμόζεται και στις δυο περιπτώσεις οι οποίες συνήθως αυτοιώνται. Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα αντιγριππικό εμβόλιο το οποίο είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων και συνιστάται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Πώς θα προλάβω και δεν θα κολλήσω;

1. Κάνω ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

2. Φροντίζω να κοιμάμαι τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα.

3. Ασκούμαι όσο πιο συχνά μπορώ, το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα. 4. Κάθε φορά που αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας για το οποίο ενδείκνυται Ομοιοπαθητική θεραπεία, καταφεύγω σε αυτήν, ενισχύοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό μου σύστημα. 

5. Αν ανήκω σε ευαίσθητη ομάδα αποφεύγω να συγχρωτίζομαι  σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα και εμβολιάζομαι με το αντιγριππικό εμβόλιο

6. Διατηρώ τον προσωπικό μου χώρο καλά αερισμένο και πλένω συχνά τα χέρια μου.

Αν κολλήσω;

 • Δεν παίρνω αντιβιοτικά! Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους  ιούς.         Δεν είναι αποτελεσματικά στο κρυολόγημα και στην γρίππη. Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών καταστρέφει την φυσιολογική χλωρίδα, δηλαδή τα μικρόβια που μας προστατεύουν.

 • Περιορίζω όσο μπορώ τις καθημερινές μου δραστηριότητες και φροντίζω να ξεκουράζομαι σωματικά και να κοιμάμαι περισσότερο. Επικοινωνώ με τον προσωπικό γιατρό μου ,ανήκω  σε ευαίσθητη ομάδα. 

• Πίνω άφθονα υγρά.  

• Μαγειρεύω την μαγική, θεραπευτική συνταγή μου κοτόσουπα με τζίντζερ, πιπέρι καγιέν, κόκκινη γλυκιά πιπεριά και μπόλικο λεμόνι.

• Εμπιστεύομαι κάποια από τα γιατροσόφια της γιαγιάς, όπως τα κλασικά -αλλά πάντα επίκαιρα και αποτελεσματικά- αφεψήματα (τσάι του βουνού,φασκόμηλο, μολόχα, ζαμπούκο, ευκάλυπτο, χαμομήλι με μία κουταλιά μέλι και ποτέ καυτά).

Χρήσιμα tips 

• Μόλις νιώσω τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, παίρνω δύο φορές την ημέρα ένα “θαυματουργό” σκεύασμα που αποτελείται από βιταμίνη C, ψευδάργυρο και εχινάκεια.Τα τελευταία χρόνια έχουμε ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες της εχινάκειας και πολλές μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δικαιολογούν απολύτως τη χρήση της για το κρυολόγημα και την πρόληψή του. Όσο για τη βιταμίνη C, έχει βρεθεί ότι η χορήγηση διπλάσιας δόσης από την ημερήσια συνιστώμενη για λίγες μέρες στη φάση του κρυολογήματος λειτουργεί θεραπευτικά και ελαττώνει κατά 70% την ένταση των συμπτωμάτων του αλλά και τη διάρκειά του.΄΄   

• Ακολουθώ  Ομοιοπαθητική αγωγή, πάντα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου γιατρού. Συμβάλλει σημαντικά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι με βοηθά να αντιμετωπίσωι διάφορα μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.   

• Φροντίζω να έρχομαι σε επαφή με τα συναισθήματα μου, αποφεύγω την αναίτια ένταση και προσπαθώ να βρίσκομαι σε περιβάλλον που ενισχύει τον σεβασμό, την αυτοεκτίμηση και την δημιουργικότητα. Το stress και η παρατεταμένα αρνητική διάθεση είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και της υγείας μας.

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!