7 «άγνωστοι» λόγοι που σας κάνουν να παχαίνετε

Ακολουθείτε αρκετό καιρό συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα και δίνετε  σημασία στην κάθε λεπτομέρεια: κάνετε ποιοτικές διατροφικές επιλογές, ασκείστε τακτικά, δεν κάνετε υπερβολές με το ποτό. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς παραμένει σταθερός! Πού λέτε να οφείλεται αυτό;

 

1. Δεν λειτουργεί σωστά ο Θυρεοειδής αδένας

Αρκετά συχνά, χωρίς να το γνωρίζετε, υπάρχει κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα -υποθυρεοειδισμός συνήθως-  που διαταράσσει τον μεταβολικό ρυθμό και επιβραδύνει τις καύσεις σας. Μπορεί να ευθύνεται για τη δυσκολία να χάσετε βάρος ή για την ύπαρξη μερικών παραπάνω κιλών, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται για την ύπαρξη πολλών παραπανίσιων κιλών!

Η λύση: Πριν την οποιαδήποτε διατροφική παρέμβαση συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό σας και κάντε μια σειρά Προληπτικών Εξετάσεων. Αν υπάρχει κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα θα ρυθμιστεί με τη συμβολή του Ενδοκρινολόγου σας.

 

2. Έχετε «επιβαρυμένο» συκώτι

Το συκώτι είναι το όργανο που μεταβολίζει το  λίπος περισσότερ από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Όταν είναι επιβαρυμένο με τοξίνες, όπως το αλκοόλ, ή  υπερβολικό  λίπος λόγω παχυσαρκίας, δεν επιτελεί σωστά τη “λιποδιαλυτική” εργασία του, γιατί είναι πολύ απασχολημένο! Υπολογίζεται πως το πρόβλημα του “λιπώδους ήπατος” αφορά το 15% των γυναικών!

 Η λύση: Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ, τα κορεσμένα λιπαρά και την επεξεργασμένη ζάχαρη, γιατί ο μεταβολισμός τους ταλαιπωρεί υπερβολικά το συκώτι. Συμπεριλάβετε Ταραξάκο (άγριο ραδίκι) και τσουκνίδα  στην διατροφή σας, γιατί  συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

 

3. Τρώτε πολύ αργά το βράδυ

Αν ο τρόπος ζωής σας επιβάλλει το βραδινό γεύμα μετά τις 8.30-9.00 φροντίστε να το κάνετε μόνο όταν είναι τελείως απαραίτητο! Καλό είναι να έχετε τουλάχιστον 12 ώρες διαφορά ανάμεσα στο  βραδινό γεύμα και στο και στο πρωινό σας. Κι αυτό γιατί ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει κατά 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και γιατί ωφελείται συνολικά ο οργανισμός από αυτή την τουλάχιστον 12ωρη νηστεία. 

Η λύση: Οργανώστε την καθημερινότητα σας έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα  στα γεύματα και τα ωράρια σας. Κοιμηθείτε τουλάχιστον  8 ώρες για να μην διαταράσσεται  η ισορροπία των ορμονών λεπτίνης και  γκρελίνης, που σχετίζονται με την απώλεια του βάρους. Μην παραλείπετε το πρωινό. Με τον τρόπο αυτό το σώμα σας θα “καίει” στο μάξιμουμ όλη την ημέρα!

 

4. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Δεν διψάτε αρκετά ή ο τρόπος ζωής σάς κάνει  να ξεχνιέστε! Όταν όμως ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται, προκαλείται κατακράτηση υγρών και αύξηση της αποθήκευσης λίπους, δημιουργείται δυσκοιλιότητα και πεπτικές διαταραχές!

Η λύση: Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον  1,5  λίτρο νερό την ημέρα, κατανεμημένο ανάμεσα στα γεύματα, αλλά και ελαφρά ροφήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη. Προσοχή! Κάποιες φορές που νιώθομε ότι πεινάμε στην πραγματικότητα διψάμε!

 

5. Καταναλώνετε πολλούς χυμούς φρούτων του εμπορίου 

Το βασικό σάκχαρο των φρούτων είναι η φρουκτόζη, η οποία ανεβάζει στα ύψη τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Πόσο  μάλλον όταν οι χυμοί του εμπορίου έχουν και επιπλέον ζάχαρη! Η αύξηση της ινσουλίνης οδηγεί σε αποθήκευση λίπους, αλλά και αυξάνει το αίσθημα της πείνα !

Η λύση: Φροντίστε  να τρώτε ολόκληρα φρέσκα φρούτα και να φτιάχνετε στο σπίτι ανάμεικτους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Όταν μπορείτε,  συνδυάστε τα με πρωτεΐνη, όπως τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά, που επιβραδύνει το μεταβολισμό της φρουκτόζης και βοηθάει να έχετε ενέργεια για περισσότερη ώρα!

 

6. Το μαύρο ψωμί

 Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια η πεποίθηση ότι το λευκό ψωμί προκαλεί αύξηση βάρους. Όντως, όπως όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, προκαλεί ξαφνική και απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, η οποία, ως γνωστός ευνοεί την αποθήκευση του λίπους. Όμως τα περισσότερο είδη μαύρου ψωμιού είναι τόσο επεξεργασμένα όσο και τα λευκά έτσι η κατανάλωσή τους έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα!

Η λύση: Επιλέξτε συγκεκριμένο ψωμί σίκαλης ή πολύσπορο ή ψωμί χωρίς γλουτένη αντί για μαύρο ψωμί γενικώς.Καταναλώστε μέτριες ποσότητες σε συνδυασμό με καλής ποιότητας πρωτεΐνες.

 

7. Αλλεργική ρινίτιδα

Σύμφωνα με μελέτη Άγγλων ερευνητών, σημαντικό ποσοστό ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα αναφέρουν πως τα αντιισταμινικά τους ανοίγουν την όρεξη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η αλλεργία να υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου εκείνου που υποφέρει από αυτήν, με αποτέλεσμα να ξυπνάει στιγμιαία πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας Μάλιστα μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι του συμβαίνει, όμως την άλλη μέρα να είναι κατάκοπος. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Περισσότερο από όσο νομίζουμε, αφού έρευνα Αμερικανών ερευνητών σε νοσοκόμες που δούλευαν νυχτερινές βάρδιες έδειξε πως η κόπωση μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση ως και 500 θερμίδων περισσότερο από το κανονικό!

Η λύση: Δοκιμάστε φυσικούς τρόπους για να περιορίσετε τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως φυσικά ρινικά σπρέι και Ομοιοπαθητική θεραπεία.

 

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!