Πόσο φαγητό την ημέρα πρέπει να τρώει το παιδί μου

Άλλοτε βλέπετε το παιδάκι σας να είναι για κάποιες μέρες διαρκώς πεινασμένο κι άλλοτε το βλέπετε να τρώει πραγματικά σαν πουλάκι. Πολλοί γονείς που έχουν ένα απόλυτα φυσιολογικού βάρους παιδί παραπονιούνται ότι “δεν τρώει τίποτα” και άλλοι διατείνονται ότι το παιδί τους “πρέπει να τρώει πολύ γιατί είναι στην ανάπτυξη!” Πού τελικά βρίσκεται η ισορροπία; Πόσο πρέπει να τρώει καθημερινά ένα παιδί, ώστε να είναι υγιές και να μην κινδυνεύσει από την μάστιγα της εποχής, την παιδική παχυσαρκία;

Κατ’ αρχήν τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους στον ρυθμό ανάπτυξης, στο ύψος τους, αλλά και στο πόσο κινητικά και δραστήρια είναι. Πραγματικά ένα παιδί μπορεί σε φάση μεγαλύτερης ανάπτυξης να έχει περισσότερη όρεξη.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά χρειάζονται καθημερινά, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ηλικία τους:

  • Στους 0-6 μήνες περίπου 650kcal
  • Στα 6-12 μήνες περίπου 850 kcal
  • Στα 1-3 χρόνια περίπου 1300kcal
  • Στα 4-6 χρόνια περίπου 1800kcal

Πριν αρχίσετε να μετράτε τις θερμίδες, πράγμα όχι και τόσο απλό, για να σιγουρευτείτε ότι το παιδάκι σας τρώει αρκετά, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό το διαιτολόγιο του να περιλαμβάνει τρόφιμα κι από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων: πρωτεΐνες (κρέας κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, όσπρια), υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά), γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά.

Ένας πρακτικός κανόνας για τον προσδιορισμό της μερίδας, που μπορεί να βοηθήσει, είναι ότι για κάθε χρόνο ηλικίας του παιδιού αντιστοιχεί από μια κουταλιά της σούπας από 3-4 διαφορετικές ομάδες τροφών.

Με βάση αυτόν τον κανόνα, ένα μεσημεριανό γεύμα ενός παιδιού ενός έτους, για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει μια κουταλιά κρέας, μια κουταλιά πουρέ πατάτας, μια κουταλιά πουρέ λαχανικών και για επιδόρπιο μια κουταλιά πουρέ φρούτου. Μέχρι τα 5 χρόνια, κι ανάλογα με τη φάση της ανάπτυξης τα γεύματα μπορούν να στηρίζονται σε αυτόν τον κανόνα. (βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις η ποσότητα αυτή θα είναι μεγαλύτερη, και σε κάποιες μικρότερη από μια κουταλιά της σούπας)

Είναι ιδανικό το παιδί μέχρι 3 ετών να τρώει καθημερινά συνολικά 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών, 2 μερίδες πρωτεΐνες και 5-6 μερίδες υδατάνθρακες. Επίσης ένα μικρό παιδί πρέπει να πίνει περίπου μισό λίτρο νερό.

Ασφαλώς δεν είναι εφικτό να τρώει καθημερινά ένα παιδί όλες τις συνιστώμενες μερίδες των 5 ομάδων τροφίμων. Σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να τηρείται η αναλογία τους, για τη σωστή ανάπτυξη του. Κι αν οι μερίδες που προαναφέρθηκαν σας φάνηκαν μικρές, καλό είναι να γνωρίζεται ότι, βάσει των τελευταίων επιστημονικών μελετών, οι θερμίδες που πρέπει να παίρνει ένα μικρό παιδί ημερησίως είναι περίπου 15% λιγότερες από αυτές που ήταν παλαιότερα.

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!