Μεσογειακή διατροφή για την πρόληψη συχνών ανδρικών παθήσεων

Η ευεργετική επίδραση της  Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη νοσημάτων που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον αντρικό πληθυσμό έχει μελετηθεί σε μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών μελετών. Από τις πρώτες μελέτες που ανέδειξαν τις ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία ήταν η “μελέτη των επτά χωρών”, αλλά και η κλινική δοκιμή PREDIMED. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων  μειώθηκε σημαντικά στις ομάδες ατόμων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με αυξημένη πρόσληψη ελαιολάδου ή ξηρών καρπών, συγκριτικά με τα άτομα δεν ακολουθούσαν κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής.

Η  Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται επίσης να δρα ευεργετικά έναντι στον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιων μορφών καρκίνου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και αντιφλεγμονώδη  μικροθρεπτικά  συστατικά.

Συχνά ο αντρικός πληθυσμός αντιμετωπίζει τα παρακάτω νοσήματα, από τα οποία η Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται να  προστατεύει.

 

 

Α. Υπέρταση

 Η υψηλή πίεση αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια, περιφερική αρτηριοπάθεια. Οφείλεται τόσο σε κληρονομικούς παράγοντες, όσο και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η απώλεια βάρους και η ελάττωση της πρόσληψης αλατιού και αλκοόλ δρουν προστατευτικά. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι αύξηση καλίου κατά 2,3-3,1γρ. την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει κατά 25% τους θανάτους που σχετίζονται με την υπέρταση. Η ποσότητα αυτή καλίου μπορεί να βρεθεί σε μια μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και σε μερίδες φρούτων και λαχανικών, που καλό είναι να καταναλώνονται καθημερινά

 Β. Στεφανιαία νόσος

 Προκαλείται από σκλήρυνση των τοιχωμάτων και απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά. Τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου αυξάνει η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης. Το υπερβολικό βάρος και αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπαρών φαίνεται επίσης να σχετίζονται σημαντικά.  

Η απώλεια σωματικού βάρους, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ελαιόλαδο, η κατανάλωση ψαριών, σκόρδου και τουλάχιστον  5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου. Κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές μειώνουν την καταστροφή των αγγειακών τοιχωμάτων, άλλες επιδρούν στη ρευστότητα του αίματος και άλλες ελαττώνουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στα αγγειακά τοιχώματα.

 Γ. Νοσήματα του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη  είναι από τους συχνότερους όγκους σε άντρες άνω των 55 ετών. Παρότι δεν έχει αποδειχτεί ακόμα, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του. Μελέτη της ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Harvard διαπίστωσε ότι άντρες που κατανάλωναν ντομάτα σε διάφορες μορφές περισσότερες από δυο φορές την εβδομάδα, μείωσαν μέχρι και 34% τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη  έναντι  εκείνων που δεν κατανάλωναν  καθόλου. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενιου που υπάρχουν στη ντομάτα.

Άλλο ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα είναι ότι στην Ιαπωνία καταγράφονται 4 θάνατοι ανά 100.000 άντρες από καρκίνο του προστάτη έναντι 17 ανά 100.000 στις δυτικές χώρες. Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων σόγιας, στα οποία βρίσκονται  φυτικά οιστρογόνα υπεύθυνα για τη μείωση της δραστηριότητας μιας ορμόνης που συμμετέχει στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

 

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP

 

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα άρθρα!