Ολιστική Ιατρική

Η ολιστική ιατρική είναι μια προσέγγισης της υγείας, της ασθένειας και της θεραπείας, με την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζεται σαν «όλον», δηλαδή σαν σύνολο. Στοχεύει στο να φέρει την ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ανθρώπου, το σωματικό, το συναισθηματικό, αλλά και το πνευματικό.

Χρησιμοποιούνται διάφορα θεραπευτικά μέσα, εξειδικευμένα σκευάσματα , αλλά και συμβουλές για σωστό τρόπο ζωή. Όταν ο ολιστικός ιατρός- ο οποίος έχει κάνει και σπουδές κλασσικής Ιατρικής -το κρίνει αναγκαίο, θα κάνει και χρήση χημικών φαρμάκων, αν και κάτι τέτοιο συνήθως περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο κάθε γιατρός, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει πάρει από την εκπαίδευση του, ακολουθεί μια ιδιαίτερη μέθοδο. (π.χ. Ομοιοπαθητική θεραπευτική, Βελονισμό κ.α.)

5 Προτάσεις ολιστικής προσέγγισης του τρόπου ζωής μας:
 1. Επιλέξτε οργανικά προϊόντα , τόσο για το καθημερινό σας τραπέζι, όσο και για την φροντίδα της ομορφιά σας. Περιορίζετε έτσι τον κίνδυνο πρόσληψης από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών.
  Θυμηθείτε: Η ισορροπημένη διατροφή και ο καλός ύπνος είναι σημαντικά δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
 2. Ασκηθείτε! Η γιόγκα, το pilates, το ται-τσι, αλλά και το κολύμπι ή ένας περίπατος στη φύση, μας βοηθούν να έχουμε ψυχοσωματική ισορροπία.
  Θυμηθείτε: το stress είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες υποβάθμισης της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.
 3. Ακολουθείστε ολιστική θεραπεία, όπως η Ομοιοπαθητική ή ο Βελονισμός- πάντα με την βοήθεια εξειδικευμένου γιατρού και σύμφωνα με τις ενδείξεις – για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και αποφύγετε την άσκοπη χρήση φαρμάκων.
  Θυμηθείτε: Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα υγείας.
 4. Γνωρίστε και χρησιμοποιείστε το φαρμακείο της φύσης. Υπάρχουν βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά.
  Θυμηθείτε: βαλσαμόχορτο ή St’ John’s Wort για την βελτίωση της διάθεσης, τζίνσενγκ για ευεξία και πνευματική συγκέντρωση, χαμομήλι για καλό ύπνο.
 5. Ξεκινείστε τη κάθε μέρα με τη σκέψη ότι «η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι που αξίζει να απολαύσουμε». Εστιαστείτε στα θετικά στοιχεία που σίγουρα υπάρχουν στη ζωή σας και νιώστε καθημερινά ευγνωμοσύνη για αυτά.
  Θυμηθείτε: οι σκέψεις που επιλέγουμε να κάνουμε καθορίζουν, με δυναμικό τρόπο, την υγεία και τη ζωή μας!