Προληπτική Ιατρική

Η ζωή μας είναι πολύτιμη. Η καλή υγεία μάς δίνει τις προϋποθέσεις να γευτούμε κάθε της στιγμή και να βιώσουμε τη χαρά της συνύπαρξης με το περιβάλλον και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Σήμερα στον δυτικό κόσμο η μέση διάρκεια της ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι ανάγκες του ανθρώπου, που αφορούν στην υγεία του, έχουν διαφοροποιηθεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος, εκτός από το να προσθέσει χρόνια στη ζωή του, ενδιαφέρεται να προσθέσει και “καλή ζωή” στα χρόνια του.

“Υγιής οργανισμός” δεν είναι απαραίτητα “ο οργανισμός που δεν αρρωσταίνει ποτέ”. Είναι, κυρίως, ο οργανισμός που αντιμετωπίζει με επιτυχία τις διαταραχές που προκύπτουν σε σωματικό ή ψυχικό επίπεδο. Στον ορισμό της ΥΓΕΙΑΣ περιλαμβάνονται η σωματική υγεία, η ψυχική υγεία και η σωματική ευεξία. Ένας οργανισμός είναι υγιής όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό.

Πώς μπορούμε άραγε στην εποχή μας- όπου το stress είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η τυποποίηση του τρόπου ζωής γίνεται με βάση κυρίως αρνητικά πρότυπα – να αυξήσουμε τις πιθανότητες για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καλή υγεία και ευζωία;

Η απάντηση φαίνεται πως έρχεται μέσα από την διαδικασία της Πρόληψης που, σαν τρόπος εξασφάλισης καλύτερης υγείας, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η Πρόληψη και η Ολιστική Αντιμετώπιση του οργανισμού μπορούν να εξασφαλίσουν τη βάση για πολλά και υγιή χρόνια, γεμάτα δημιουργικότητα, προσωπική διεύρυνση και χαρά.

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο προληπτικής προσωπικής φροντίδας, ώστε η ευζωία να αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο, περιλαμβάνει:

  • Ισορροπημένη Διατροφή
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Αποφυγή παραγόντων μόλυνσης-βλάβης από το περιβάλλον
  • Βασικός εμβολιασμός για αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού
  • Ετήσιο προληπτικό Εργαστηριακό Έλεγχο και ετήσιο προληπτικό check-up, ανάλογο με το φύλο, την ηλικία και την κληρονομικότητα, που μπορεί να αφορά σε ένα ή περισσότερα νοσήματα
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με παραδοσιακές, αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως είναι η Ομοιοπαθητική, ο Βελονισμός, το Σιάτσου κ.α.
  • Χρήση προϊόντων προσωπικής περιποίησης απαλλαγμένων από ενοχοποιημένες χημικές ουσίες, όπως είναι τα προϊόντα της εταιρείας οργανικών καλλυντικών AEGLI PREMIUM ORGANICS
  • Αναζήτηση ευκαιριών για αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων. Η συναισθηματική μας κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό σώμα και την υγεία. Παίρνοντας την απόφαση να υποστηρίξουμε την ψυχική και σωματική μας κατάσταση θα νιώσουμε καλύτερα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP