Ολιστική Ιατρική

Η Ολιστική ιατρική είναι μια προσέγγισης της υγείας, της ασθένειας και της θεραπείας, με την οποία ο οργανισμός αντιμετωπίζεται σαν «όλον», δηλαδή σαν σύνολο. Στοχεύει στο να φέρει την ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ανθρώπου, το σωματικό, το συναισθηματικό, αλλά και το πνευματικό. 

Χρησιμοποιούνται διάφορα θεραπευτικά μέσα, εξειδικευμένα σκευάσματα, αλλά και συμβουλές για σωστό τρόπο ζωή. Ο ολιστικός Ιατρός -ο οποίος έχει κάνει αρχικά σπουδές κλασικής Ιατρικής- ακολουθεί συνήθως και μια ιδιαίτερη μέθοδο, π.χ. Ομοιοπαθητική, Βελονισμό κ.α., σε συνδυασμό με διατροφική συμβουλευτική, προτάσεις για συγκεκριμένη σωματική άσκηση ή προτροπή για διερεύνηση ψυχοσωματικών παραμέτρων, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει πάρει από την εκπαίδευση του.

Σε κάθε περίπτωση ο ολιστικός Ιατρός είναι σε επαφή με το ιατρικό ιστορικό και τις απεικονιστικές εξετάσεις σας, γνωρίζει τα όρια των εκάστοτε θεραπευτικών προσεγγίσεων και είναι έτοιμος να συστήσει ότι είναι απαραίτητο για το καλό του ασθενή του.

5 Προτάσεις ολιστικής προσέγγισης του τρόπου ζωής μας
 1. Επιλέξτε βιολογικά  προϊόντα , τόσο για το καθημερινό σας τραπέζι, όσο και για την φροντίδα της ομορφιά σας. Περιορίζετε έτσι τον κίνδυνο πρόσληψης από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών.
  Θυμηθείτε: Η ισορροπημένη διατροφή και ο καλός ύπνος είναι σημαντικά δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
 2. Ασκηθείτε! Η γιόγκα, το pilates, το τάι-τσι, αλλά και το κολύμπι ή ένας περίπατος στη φύση, μας βοηθούν να έχουμε ψυχοσωματική ισορροπία.
  Θυμηθείτε: το stress είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες υποβάθμισης της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.
 3. Ακολουθείστε ολιστική θεραπεία, όπως η Ομοιοπαθητική ή ο Βελονισμός- πάντα με την βοήθεια εξειδικευμένου γιατρού, με βάση το σύνολο των εξετάσεων, του ιατρικού ιστορικού και σύμφωνα με τις ενδείξεις που σας αφορούν- για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και αποφύγετε την άσκοπη χρήση φαρμάκων.
  Θυμηθείτε: Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος σας βοηθά να αντιμετωπίσετε αρκετά προβλήματα υγείας και η Ολιστική Ιατρική είναι ένα άριστο μέτρο Πρόληψης.
 4. Γνωρίστε και χρησιμοποιείστε το φαρμακείο της φύσης. Υπάρχουν βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά, πάντα με την συμβολή του κατάλληλου Ιατρού
  Θυμηθείτε: βαλσαμόχορτο ή St. John’s Wort για τη βελτίωση της διάθεσης, τζίνσενγκ για ευεξία και πνευματική συγκέντρωση, χαμομήλι για καλό ύπνο.
 5. Ξεκινήστε τη κάθε μέρα με τη σκέψη ότι «η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι που αξίζει να απολαύσουμε». Εστιάστε στα θετικά στοιχεία που σίγουρα υπάρχουν στη ζωή σας και νιώστε καθημερινά ευγνωμοσύνη για αυτά.
  Θυμηθείτε: οι σκέψεις που επιλέγουμε να κάνουμε καθορίζουν, με δυναμικό  τρόπο, την υγεία και τη ζωή μας!

Dr Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP